DSB Banebil B44

Sidst opdateret : 04.07.2021

Banebil i Pejrup til åbent hus arrangement “Dieselos og Kulrøg” august 2010

Status: Anvendes af SFvJ’s Baneafdeling

  • 1955 – 1988 : DSB’s Baneafdelinger – ukendt placering i DK
  • 1988 : Foræret til SFvJ i Faaborg

Historie: Scandia i Randers byggede i 1955 en serie Banebiler til DSB. Deres primære formål var vist at fragte “Baneformænd” til og fra sporreparationer og afløste vel tildels de førhen brugte “skinnecykler”. Den type Banebil er desuden kendetegnet ved at den kører rundt med en “banjo” i “bagagerummet”. Banjoen skal nemlig bruges når Troljen skal skifte køreretning. Ind under midten og en “fjeder” nedsænkes så Troljens hjul hæver sig en anelse over skinner, hvorved Banebilen kan drejes 180-grader og den derved er “vendt”.

Den har været brugt til at få synet og godkendt banestrækningen Faaborg-Korinth af en tilsyns-forordnet person som har kunnet sidde i Banebilen og bede om at stoppe ved steder der skulle tages i nærmere øjesyn og evt. udarbejde en reparationsplan feks også i dårligt vejr.

Den har været vist frem ved “Åbent hus Arrangementer”. Den har deltaget i et “Juletog” hvor børnene (og de voksne) skulle finde Julemandens “livvagt” – her fik den en uforglemmelig “rolle”. Et SFvJ-medlem fandt den hos “Skrothandleren Henriksen” i Aarhus

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Fakta:

Byggested: Scandia / 1955

Byggenr.:

Tjenestevægt: 900 kg.

Max. hastighed: Ukendt – men 40 km/t ved SFvJ

En side for dem som vil vide lidt mere om Syd Fyenske Veteranjernbanes materiel og holdesteder